Kedy a aký cudzí jazyk zvoliť pre Vaše dieťa?

Neustále rastúci počet rodičov zapisuje svoje batoľatá, deti v predškolskom veku i teenagerov na rôzne cudzojazyčné aktivity. Bilingválne škôlky, školy, voľno-časové centrá i jazykové školy – všetky upierajú pozornosť na vzdelávanie detí v cudzom jazyku a zároveň ponúkajú rodičom širokú škálu možností, akým spôsobom svojmu dieťaťu takéto vzdelávanie poskytnúť.

Ovládať cudzí jazyk je v dnešnom svete nevyhnutnosťou . Napriek tomu, že učenie sa nového jazyka je obohacujúcou skúsenosťou pre všetky vekové kategórie, najviac z neho ťažia práve deti. Učenie intuitívne vnímajú ako dobrodružstvo, hru, z ktorej sa môžu tešiť. Ich nadšenie pri objavovaní a používaní nových slov je tak veľké, až je nákazlivé. Rýchlosť, s akou dokážu nový jazyk absorbovať a používať je malým zázrakom nie len pre ne samé, ale najmä pre rodičov. Tu sa nám, však, vynárajú otázky: V akom veku by sa malo dieťa začať vzdelávať v cudzom jazyku? Aký jazyk vybrať?

Odborníci na vzdelávanie tvrdia, že deti by sa mali dostať do kontaktu s cudzím jazykom čo najskôr. Dieťa sa narodí so schopnosťou vnímať a naučiť sa akýkoľvek jazyk na svete. Automaticky prijíma a ľahko si zapamätáva zvuky, slabiky, slová i tón reči až do veku 12 – 13 rokov, kedy sa schopnosti učenia menia a učenie sa nového jazyka im už príde o niečo ťažšie.
Najdôležitejší je pravidelný kontakt s cudzím jazykom. Obľúbenou formou, najmä v predškolskom veku, sú rôzne CD nahrávky rozprávok, knihy alebo DVD. Pokiaľ ako rodič sám/sama ovládate cudzí jazyk, je veľkým prínosom ak v ňom so svojím dieťaťom komunikujete. Že neviete jazyk plynule? Nevadí, používanie cudzích slov napríklad pri batoľatách je dôležitejšie ako plynulosť v jazyku.

 

Ako viete, aký jazyk je pre Vaše dieťa najlepší?

Dnešná multikultúrna spoločnosť zmenila trendy vo vzdelávaní cudzieho jazyka vo svete. Zatiaľ, čo niekedy sme mali cudzí jazyk až na základnej škole a mohli sme si vybrať z jednej, nanajvýš dvoch možností, dnes sa deti s cudzím jazykom stretávajú všade. Už v materskej škole ich prihlasujete na jeden z cudzích jazykov. Na základnej škole si deti vyberajú zo štyroch až šiestich cudzích jazykov – od angličtiny, cez nemčinu, až po taliančinu, či japončinu. Zvoliť ten správny jazyk preto nie je pre rodiča ľahká úloha. Aby sme Vám uľahčili výber, vybrali sme 3 najpoužívanejšie a najobľúbenejšie jazyky, s ktorými sa Vaše dieťa vo svete určite nestratí.

 

anglický jazyk

Anglický jazyk je jedným zo svetových jazykov, s ktorým sa človek dohovorí takmer všade. Je oficiálnym jazykom 53 krajín a ovláda ho viac ako 400 miliónov ľudí. Okrem toho je anglický jazyk jazykom vedy, techniky, diplomacie, či turizmu. Ovládanie angličtiny teda zvyšuje šance Vášho dieťaťa zaistiť si v budúcnosti výbornú pracovnú pozíciu napríklad v nadnárodnej spoločnosti.

 

španielsky jazyk

Druhým najpoužívanejším jazykom na svete ja určite španielsky jazyk. Pre svoju ľahkú gramatiku a pomerne jednoduchú slovnú zásobu je obľúbená nielen medzi dospelými, ale aj medzi malými deťmi. Mnoho španielskych slov je tiež podobných s tými anglickými, čiže sa ľahko učia i spolu. Pre dievčatá ponúka i malý bonus – sledovanie telenoviel v pôvodnom jazyku.

 

nemecký jazyk

Hoci nemecký jazyk nie je vo svete práve najpoužívanejší, v Európe jeho znalosť významne ocenia. Vaše dieťa sa s týmto jazykom bude môcť uplatniť vo významných európskych krajinách ako napr. Rakúsko, Nemecko, či Švajčiarsko. Všetky tieto krajiny ponúkajú okrem výnimočných pracovných možností i možnosti vzdelávania, či praxe pre Vaše deti. Teenegeri navyše zbožňujú jazykové pobyty v týchto destináciách.

Samozrejme, nie je možné presne určiť, aký jazyk pôjde Vášmu dieťaťu najlepšie. Každé dieťa je jedinečné a každé má talent na niečo iné. Nezúfajte, ak sa Vášmu dieťaťu cudzí jazyk spočiatku nepáči. Pravdepodobne potrebuje iba málinko viac času a Vašej trpezlivosti.

LETO PLNÉ ZÁŽITKOV

Prihláška Zavolajte nám