Aký šport vybrať dieťaťu?

Každé dieťa sa bude chcieť skôr či neskôr venovať športovým aktivitám. Vtedy je rodič nútený vyberať z rôznych oblastí športu, od ich zamerania až po ich charakter. Nakoľko dieťa veľmi netuší, čo ho bude baviť, rodičia si musia druh športu zvoliť rozumne, aby dieťa po mesiaci nepovedalo, že ho šport prestal baviť. Dôležitá je taktiež pozornosť, trpezlivosť a podpora, ktorú musí rodič vynaložiť v momente, keď sa jeho dieťa začne venovať určitému športu. Len to u dieťaťa vzbudí reálny a nenútený záujem.

Ako však správne vybrať šport resp. športový tím, do ktorého vaše dieťa zapíšete? Môžete sa inšpirovať napríklad vlastnými úspechmi. Vaše dieťa má predsa vaše gény a len vy najlepšie viete, v čom ste vynikali a čo bolo pre vás dobré. Taktiež je dobré ukázať dieťaťu daný šport ešte predtým, ako ho naň zapíšete, a tak uňho zistiť, či má záujem práve o tento šport.

Ak ste napríklad milovník zimy a vaše dieťa v tejto náklonnosti tiež nijako nezaostáva, skúste zimné športy. Pre chlapcov to môže byť hokej, lyžovanie, snowboarding a iné adrenalínom naplnené a zábavné zimné hry. Hokej patrí medzi jeden z najobľúbenejších športov, s ktorým deti nielen nadobúdajú nové zručnosti, ale taktiež si prostredníctvom neho nájdu veľa priateľov na celý život. Pre dievčatá odporúčame krasokorčuľovanie, lyžovanie či napríklad rýchlostné korčuľovanie.

Pre milovníkov vody je vhodné plávanie, pre dievčatá alebo pre chlapcov. Od útleho veku sa deti venujú tzv. vodnému aerobiku, kde sa najprv učia plávať, neskôr ľahšie techniky potápania a dýchania pod vodou, atď. Čoraz populárnejším vodným športom sú akvabely. Je to nielen elegantný a ladný šport, ale aj jeden zo športov, ktoré výrazne zlepšujú zdravie u detí – zvyšuje pohyblivosť tela, redukuje problémy s chrbticou, zlepšuje krvný obeh. Správni chlapi budú však naozaj preferovať skôr vodné pólo, kde sa môžu naplno vžiť do hry, zabaviť sa, zaplávať si a ešte aj uštedriť súperovi zopár famóznych gólov.

Ako to už býva, leto ponúka najviac možností na šport.  Ak sa nebojíte adrenalínu a štipky nebezpečenstva, môžete vaše deti zapísať na parkúr. Je to šport, ktorý kombinuje beh s priam až akrobatickými skokmi cez prekážky. Všetko sa však začína v telocvični, kde sa deti naučia tie správne techniky. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, i v tomto športe je bezpečnosť na prvom mieste. Ak však nie ste parkúru naklonení, dobrou voľbou sú vždy atletické športy – beh, skok cez prekážky, šprint, vytrvalostný beh, a podobne. Výhodou atletiky je, že sa dá vykonávať po celý rok a je možné ju trénovať i doma. Mnoho dievčat a chlapcov, ktorí si atletiku zamilujú, sa ňou napokon v budúcnosti aj živia.

Každý človek má však rád niečo iné a môže sa stať, že vaše dieťa nebude nadšené zo športu, ktorý mu vyberiete. Je dobré sa o tom s deťmi porozprávať a zistiť, ako sa im šport páči, či sú k nim na krúžku priateľskí a či si vedia predstaviť, že by v tomto športe pokračovali. Nie je nič horšie, ako keď dieťa navštevuje krúžok, ktorý ho nebaví, pretože musí alebo preto, že ho rodičia nechápu. Mnoho profesionálnych a úspešných športovcov si napríklad ten správny šport vybralo až na druhý alebo tretí pokus. Niektorí začínali s hokejom a skončili pri automobilových pretekoch, iní zasa začali futbalom a skončili pri tenise či vodnom póle.

LETO PLNÉ ZÁŽITKOV

Prihláška Zavolajte nám