Je vhodné zveriť dieťaťu mobilný telefón?

V priebehu niekoľkých rokov sa mobilný telefón stal neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Niet sa čo čudovať, mobil nám totiž uľahčuje každodenný život takým spôsobom, aký si ľudia pred dvadsiatimi rokmi nevedeli ani predstaviť. Azda najväčšou výhodou mobilu je jeho schopnosť udržať nás v kontakte so svojimi blízkymi, vďaka čomu sa môžeme uistiť, že sú v bezpečí.

Telefón ako nástroj na kontrolu bezpečia najviac využívajú rodičia pri svojich deťoch. Je však vhodné zveriť dieťaťu mobil? Na túto otázku neexistuje odpoveď, ktorá by sa dala uplatniť na každé dieťa. Pokúsime sa však poradiť vám prostredníctvom nasledujúcich rád.

 

1. Mobilný telefón už nie je iba o telefonovaní

Pri rozhodovaní, v akom veku zveriť svojmu dieťaťu mobil, je dôležité si uvedomiť, že toto zariadenie už dávno nie je využívané iba na telefonovanie. Rodič spolu s mobilným telefónom dáva svojmu dieťaťu prístup na internet, a teda prístup k rôznorodému nechránenému obsahu, ktorý môže jeho dieťa značne ovplyvniť.

 

2. S mobilom v ruke zabúdame komunikovať

Mobilný telefón bol vyvinutý na komunikáciu, paradoxom však je, že ľudia medzi sebou komunikujú menej. Najmä u detí je dôležité zabrániť tomu, aby ich mobil úplne pohltil. Je preto dobré venovať čas komunikácií so svojimi deťmi, aby nezabudli, že existuje aj svet mimo virtuálnej reality telefónu.

 

3. Deti nasledujú príklad svojich rodičov

Správanie dieťaťa sa formuje na základe príkladov z okolia. Každé dieťa má svojich „hrdinov“, väčšinou sú to rodičia, ktorých nasleduje. Ak sa rozhodnete zveriť svojmu dieťaťu mobil v skoršom veku, snažte sa mu ísť príkladom v tom, ako ho správne používať. Netelefonujte pri šoférovaní alebo neuprednostňujte virtuálnu komunikáciu pred rozhovorom s dieťaťom.

4. Ukážte deťom svetlú stránku nových technológií

Technologický pokrok nezastavíme. Práve naopak, snažíme sa ho čo najviac urýchliť. Už dnes väčšina detí na prvom stupni základnej školy vlastní mobilný telefón. Je však dobré, ak ich rodičia naučia využívať toto zariadenie v ich vlastný prospech. Ukážte deťom, ako im telefón môže uľahčiť učenie, získavanie informácií a celkovú orientáciu vo svete okolo nich. Výhod tohto zariadenia je niekoľko, snažte sa ich vyzdvihnúť.

LETO PLNÉ ZÁŽITKOV

Prihláška Zavolajte nám