Má zdravá strava zmysel aj pre dnešného teenagera?

Jednoznačne má! Nechceme však hovoriť o chorobnej posadnutosti zdravou stravou (tzv. ortorexia), ale o zdravom, vyváženom a plnohodnotnom spôsobe stravovania.

Teenageri sú vo svojom veku náchylní na rôzne veci. Sú náchylní premýšľať, uľahčovať si jednotlivé povinnosti, riešiť veci inak, ako si žiadajú rodičia a spoločnosť. Preto je dôležité, aby pochopili, prečo a ako sa stravovať. Zároveň je nevyhnutné mať v niekom príklad – napríklad vo vás.

Každý z nás bol teenagerom, alebo ním je či bude. Toto obdobie je z hľadiska vývoja jedno z najdôležitejších, preto je potrebné pochopiť, prečo sa musíme zdravo stravovať.

Naše telo je zložitým a komplexným systémom. Každý jeden proces nadväzuje na predošlý a vytvára základ pre nasledovný. Pokiaľ niečo zanedbáme v detstve alebo v teenagerskom veku, raz sa nám to určite vráti.

 

1. Buďte učiteľmi

Teenageri musia mať vo vás vzor. Ak chcete, aby jedli polievky, varte ich. Alebo ich varte spolu. Ak chcete, aby jedli ovocie a zeleninu, musíte začať od seba. Je nevyhnutné, aby pochopili, prečo majú jesť a ako majú jesť. Ich telo potrebuje vitamíny, vlákninu, bielkoviny a iné dôležité látky, ako aj cukry a tuky.

 

2. Neútočte

Teenageri sú všeobecne citliví na kritiku. Ak je vaša dcéra alebo syn obéznejší, nekritizujte ich, ale motivujte. Poruchy príjmu stravy sú psychické ochorenia, ktoré neraz vznikajú aj pod vplyvom rodinného prostredia. Učte preto svojich teenagerov jesť správne, pravidelne, rozumne a zdravo.

 

3. Nenúťte

Naši rodičia a starí rodičia nás často nútili jesť, hoci sme nechceli alebo nevládali. Možno aj u vás sa tak vyvinula averzia voči niektorým jedlám, hoci aj zdravým. Nechajte aj svoje deti počúvať vlastné telo, a tento hlas len jemne korigujte a dopĺňajte.

 

4. Vyhýbajte sa rýchlym občerstveniam

 Ale nezakazujte! Zákazom naopak zosilnie túžba a chuť niečo porušiť a vyskúšať. Vyhýbajte sa preto týmto miestam s rozumom. A pokiaľ sa im neviete vyhnúť, vždy si môžete zvoliť rozumnejší a zdravší variant.

 

5. Nakupujte spoločne

Potrebujete doplniť zásoby do chladničky? Nakupujte spolu! Môžete pritom diskutovať, počúvať navzájom svoje názory, dohodnúť sa, zvážiť viacero možností. Ak nemáte doma zbytočné zásoby čokolády, keksov, orieškov, čipsov či majonézových šalátov, nemá vás ani vášho teenagera čo pokúšať.

 

6. Nedržte diéty

Nie je nič horšie, ako byť negatívnym príkladom. Moríte sa s diétou? Ste asi unavení, podráždení, neúspešní. Diéta nie je riešením, iba ňou odďaľujete výsledok. Potrebné je zmeniť životný štýl, nie denný režim. Ide o dlhodobý proces, nie o párdňovú záležitosť.

LETO PLNÉ ZÁŽITKOV

Prihláška Zavolajte nám